Рубрика: Գրականություն

Նոր տարին Ֆրանսիայում.թարգմանություն

New Year In France

The French have celebrated New Year on many different dates: on March 1st in the 6th and 7th centuries, on ChristmasDay during the reign of Charlemagne, on Easter Sunday in the 10th century, and on April 1st until the 16th century, at which point King Charles IX issued the Edict of Roussillon, which set New Year definitively on January 1st. New Year’s Eve is now known by its saint’s name, La Saint-Sylvestre, and has ten local customs to observe.

The end-of-year celebrations usually begin with a quiet dinner enjoyed among family and close friends. The meal tends to be the same as that enjoyed on Christmas Eve – the day when the French eat their main holiday feast – and, confusingly, both are known as le réveillon(another name for New Year’s Eve is Le Réveillon du Nouvel An). It will be several courses long, and can take as many as four hours to consume. Caviar, oysters, foie gras, and goose are all popular dishes, and the champagne bottles will be popped open early in the day.

As in many countries, a popular way to bring in the New Year is with a party at home. Des soirées déguisées, or costume parties, are common at this time of year. Alternatively, guests might simply be expected to dress up for this special occasion – or se mettre sur son 31, as the locals would say. You can expect music and dancing, and perhaps even the public announcement of resolutions. However, the one thing you are guaranteed is an abundance of food. This is France after all.

Նոր տարին Ֆրանսիայում

Ֆրանսիացիները Ամանորը նշել են տարբեր ամսաթվերով. 6-րդ և 7-րդ դարերի մարտի 1-ին, Կառլոս Մեծի օրոք Սուրբ Ծննդյան օրը, 10-րդ դարի Զատիկի կիրակի օրը և ապրիլի 1-ից մինչև 16-րդ դարը, այդ ժամանակ Չարլզ IX թագավորը արձակեց Ռուսիլոնի հրամանագիրը, որով Նոր տարին վերջնականապես սահմանվեց հունվարի 1-ին: Ամանորի գիշերն այժմ հայտնի է իր սրբի անունով՝ Լա Սեն-Սիլվեստրե անունով և ունի տասը տեղական սովորույթ, որը պետք է պահպանվի:

Տարեվերջյան տոնակատարությունները սովորաբար սկսվում են հանգիստ ընթրիքով, որը վայելում են ընտանիքի և մտերիմ ընկերների միջև: Ճաշը հակված է լինել նույնը, ինչ որ վայելում են Սուրբ Ծննդյան նախօրեին՝ այն օրը, երբ ֆրանսիացիներն ուտում են իրենց հիմնական տոնական խնջույքը, և, շփոթեցնող է, որ երկուսն էլ հայտնի են որպես le réveillon (Ամանորյա գիշերվա մեկ այլ անուն՝ Le Réveillon du Nouvel An): Դա կտևի մի քանի դասընթացներ, և կարող է տևել մինչև չորս ժամ: Խավիարը, ոստրեները, ֆուա-գրան և սագը բոլորն էլ հայտնի ուտեստներ են, և շամպայնի շշերը կբացվեն վաղ օրը:

Ինչպես շատ երկրներում, Նոր տարին ընդունելու հանրաճանաչ միջոցը տանը խնջույքն է: Այլապես, հյուրերից կարող է պարզապես ակնկալվել, որ կհագնվեն այս հատուկ առիթի համար, կամ se mettre sur son 31, ինչպես կասեին տեղացիները: Դուք կարող եք ակնկալել երաժշտություն և պար, և գուցե նույնիսկ բանաձևերի հրապարակային հայտարարություն: Այնուամենայնիվ, միակ բանը, որ դուք երաշխավորված եք, սննդի առատությունն է: Սա ի վերջո Ֆրանսիան է:

Оставьте комментарий